Cafe des Beaux Arts – pe strada Franceza, biensur.

Am sa-mi continui campania pentru promovarea centrului vechi cu ultima mea descoperire ( si nu este una arheologica). Asadar, dames et messieurs, je vous presente Cafe des Beaux Arts, adica pentru vorbitorii de spaniola, letona si aromana: Cafeneaua Artelor Frumoase. Micutzul stabiliment vine sa mai aduca o raza de lumina alturi de ungurescul St. Georges, irlandezul O’Hara si italianul Gelatto pe aproape defuncta strada Franceza. Minunea este ca acesta cafenea cu cinci masutze este unul dintre cele mai de bun simt locuri construite vreodata in Bucuresti, unul dintre acele locuri ce te fac sa-ti spui in tot pesimismul emigrator ce te macina: exista speranta. Printre cladirile ce stau sa cada, printre mirosurile puternice de igrasie si boala ce insotesc zona la fiecare pas, printre chipurile tuciurii ale puradeilor ce se scalda in baltile lasate de ploaie, Cafe des Beaux Arts pare ireala, un soi de vals vienez al fantomelor interbelice deasupra ruinelor postrevolutionare. Nu stiu cu ce se ocupa proprietarul, dar deschiderea acestui loc este expresia unei pasiuni pentru detalii, si din aceasta cauza tind sa-l suspectez ca nu este roman. Micutza cafenea arata exact ca o bucatica din cafeneaua unui hotel parizian cu greutate, un soi de George V : tapet de matase, scaune stil, lambriuri de lemn, parchet din lemn masiv impecabil finisat. Pe pereti este o adevarata galerie de arta, tablouri autentice alese cu grija pe de o parte, iar pe cealalta parte o colectie intreaga a unei pictorite autohtone in perfecta concordanta cu intreaga atmosfera. Lumina impecabila, clar studiata, lucru ce iti amplifica dorinta de a pierde timpul la cafea si vorbe. Doua doamne extrem de dragutze ( una dintre ele fiind chiar asociata si sotie de proprietar) au grija de cafea, arte frumoase si conversatii. Invaluit in aburul unei cafele de pranz , tolanit confortabil in fotoliul din vitrina si contempland tablourile de pe pereti, la doar cativa pasi de cavoul teatrului Cassandra, am avut revelatia faptului ca a fi artist este o chestiune de curaj si asumare, de multe ori o nebunie, o agonie neinteleasa ale carei roade ai toate sansele sa nu le culegi in timpul vietii. M-am intrebat daca merita ca in urma ta sa ramana, fara sa ai deplina siguranta a eternitatii, un tablou spanzurat pe un perete, un manuscris sau ciudatele semne ale unei simfonii aruncate pe hartii portativ. Evident ca nu am gasit raspunsul unor intrebari mari intr-o cafenea mica, ceea ce am gasit insa a fost invitatia la gandire. Eu unul, impreuna cu un amic industrias in ale cafelei, am poposit in pravalia din discutie in primele zile ale existentei sale si din aceasta pricina locul avea parte de putini clienti. Asadar va invit pe toti cei CARE din cand in cand imi cititi gadurile, parerile si poftele pe hartia sticloasa a computerului, sa treceti sa beti o cafea, un Campari sau ce vrea imaginatia voastra la Cafe des Beaux Arts si va garantez ca fie si pentru o clipa veti salva de vechi, Centrul Vechi.

VN:F [1.7.2_963]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.7.2_963]
Rating: 0 (from 0 votes)
 1. andrei’s avatar

  am mai postat un comrntariu in care am specificat faptul ca imi place cum arata,doar ca am vazut cu ochii mei cum fata din bar a baut cu gura dintr-un pahar cu limonada pe care ospatarita la dus la o masa!ORIBIL!!!!!!!asa ceva nu se face!

  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Anonymous’s avatar

  Foarte "migalos" articol! :) Am o intrebare, totusi: se fumeaza inauntru la Cafe des Beaux Arts ? Merci anticipat!

  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Pisica’s avatar

  Cafeneaua despre care vorbesti este, intr-adevar una deosebita – chiar aseara am trecut prima oara pe acolo :) . Si, da, ai dreptate, proprietarul este un mare iubitor de arta (critic de arta) si e chiar roman :)

  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0 (from 0 votes)