Premiul intai cu coronita!


Ca orice industrie ce se respecta, industria romana de carciumi, restaurante si localuri a simtit o nevoie viscerala de a da premii, de a incununa efortul si stradania creatorilor de ostropeluri si ciorbite de vacuta, de a recunoaste si de a aduce tribut valorii gastronomice nationale. Si iata cum o publicatie pe numele ei ” Food and Bar Magazine ” s-a autodeclarat autoritate suprema in judecarea cazurilor legate de comestibilitate si a organizat in elevata atmosfera a hotelului Marriot ” Oscarurile Potolului din Romania”. Lasand la o parte tonul malitios cu care mi-am inceput dizertatia trebuie sa recunosc ca nu e nimic rau in a premia o industrie, problema incepe de abia cand cei ce premiaza nu prea au criterii si stiinta ( o sa trec subtil peste banuielile legate de onoruri financiare sau de influenta). Ei bine daca cumva la un moment dat, intr-un moment de deriva emotionala corelata cu o mahmureala decenta, ati avut senzatia ca in Romania se intampla lucruri frumoase, decernarea premiilor de care am amintit vine sa va aduca cu picioarele pe pamant si sa va urle in ureche : Bai Fraiere, esti in tara lu’ franzeluta si a lu’ platouas!
Se spune, sau mai bine zis organizatorii spun ca votantii au fost persoane din top management-ul unor companii serioase, oameni stiutori si priceputi la si cu tigaia. Uitandu-ma, cu indulgenta, peste premiile decernate m-am tot intrebat care or fi fost managerii si mai ales companiile de succes. Dupa parerea mea este vorba de companii precum : Ionascu 96 impex import-export srl, Europa Top Grup sau Costian & Luci si Fii CO. Impex srl.
Acordarea unor premii inainte de toate trebuie sa fie o chestiune de responsabilitate, o chestiune de pricepere si bun simt, trebuie sa aiba niste criterii bine puse la punct si anumite repere incontestabile din domeniul respectiv. Poate ca sunt exigent si cer prea mult de la o revista ce traieste pana la urma din vanzarea de publicitate. Totusi un minim de implicare cerebrala era absolut necesar. Parca si vad conversatii de genu’: “Ia zi bre Nea Alecu, nu bagi si mata o macheta sa-ti dau un premiu?”. Si astfel au aparut clasamentele. Daca la sectiunea “cel mai bun restaurant” primele doua sunt locatii ce meritau nominalizari, pe locul trei apare o carciuma pe numele ei “Noblesse”, un restaurant cu niste fite de usuca primavara ghioceii, un loc mai mult gol decat plin avand un meniu aerian si un program artistic cu formatie.
Situatia se inrautateste cand apare clasamentul restaurantelor cu specific. La romanesc situatia sta asa: Jaristea, Burebista, La Mama… moment in care tastatura mea s-a blocat de lacrimile scurse pe ea. Pai cum, mai oamenilor ce mai aveti bun simt in Tara lu’ Margarina, sa premiezi non valoarea, sa premiezi anti mancarea romaneasca, sa premiezi carciumi fara personalitate si fara imaginatie. Ba mai mult La Mama (lui) ia premiul intai pentru cel mai constant restaurant. Constant in tampenie, sunt de acord. Cum a ajuns acest lant de fast-food evoluat cu sedere la masa sa fie premiat, aceasta butaforie de carciuma in care cei ce au “adidasi” in picioare nu sunt primiti pe motiv ca nu se incadreaza ca si tinuta. Propun ca anul viitor Mac Donald’s sa ia premiul pentru cel mai bun restaurant cu specific strain. Lista atrocitatilor poate continua cu o multime de exemple ( vezi privileg catering – pentru cea mai buna companie de catering sau Benihana pentru cel mai bun restaurant cu specific strain).
Dragi organizatori de top-uri, inainte de a va apuca sa dati cu parerea in stanga si dreapta, inainte de a cheltui bani (stransi cu greu din publicitate) pe gale de premiere, va propun un exercitiu simplu in cativa pasi:
Pasul 1: Nu va mai comandati de la ” Hai la Masa.ro” la pranz si incercati decenta de a nu mai manca pe tastaura computerului.
Pasul 2: Scoateti bani pe decont din contabilitate, schimbati-va pantofii cu ciucurasi si intrati in mai toate carciumile decente pentru a fi capabili sa faceti nominalizari.
Pasul 3: Cititi o carte, mergeti la un muzeu, renuntati la “Povestiri Adevarate”
Pasul 4 : Exista pe internet multe lucruri de citit despre gastronomie, setati-va alta pagina de start, nu gsp.ro
Pasul 5 : Incercati sa mancati pe banii vostri, mocaciunile va fac sclavii favorurilor
Pasul 6 : Calatoriti, vedeti lumea, mancati si altceva, nu va mai considerati sotia sau mama singurul bucatar cu stele Michelin din univers ( stelele Michelin sunt alte stele decat cele pe care le vedeti dupa terminarea unei sticle de tarancuta de Jidvei)

Daca cumva ati facut acesti pasi deja si ati distribuit constient acele premii atunci probabil ca e timpul sa va schimbati meseria, nu de alta, dar e mai bine pentru toti.
In fata cititorilor acestui blog imi cer scuze pentru lipsa de eleganta vizibil prezenta in acest articol, dar eu unul ajung usor la capatul puterilor intr-o tara in care Gigi Becali e numarul unu in afaceri, Dan Diaconescu este numarul unu in televiziune, Dan Voiculescu este numarul unu in integritate, Mihaela Radulescu este numarul unu in toate iar “La Mama ” ii si intrece. Pana la urma suntem ceea ce mancam si meritam ceea ce votam.

PS:Ma gandesc serios sa fac un clasament intern de carciumi deoarecea ma macina aceasta curiozitate teribila a aflarii adevarului. Care va sa zica cine se baga? Voi posta saptamana aceasta niste nume pentru nominalizari.

VN:F [1.7.2_963]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.7.2_963]
Rating: 0 (from 0 votes)
  1. Silvia Colfescu’s avatar

    Culinariard, te-ai gandit sa aduni ceva texte alese intr-o carte? Daca da, ti-ai gasit un editor.
    In colectia “Planeta Bucuresti” a editurii Vremea apar carti despre oameni, intamplari si locuri de demult si de acum; pe langa cartile despre case si personaje, s-ar inscrie bine in colectie o cartulie despre restaurantele (si moravurile carciumaresti) de azi din targul nostru – una care sa nu datoreze nimic reclamei subversive si care sa-si ingaduie comentarii acide sau laude, atunci cand socoteste ca e cazul. Daca te intereseaza, da un semn.

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Silvia Colfescu’s avatar

    Culinariard, te-ai gandit sa aduni ceva texte alese intr-o carte? Daca da, ti-ai gasit un editor.
    In colectia “Planeta Bucuresti” a editurii Vremea apar carti despre oameni, intamplari si locuri de demult si de acum; pe langa cartile despre case si personaje, s-ar inscrie bine in colectie o cartulie despre restaurantele (si moravurile carciumaresti) de azi din targul noatru – una care sa nu datoreze nimic reclamei subversive si care sa-si ingaduie comentarii acide sau laude, atunci cand socoteste ca e cazul. Daca te intereseaza, da un semn.

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Postasu'’s avatar

    Ma bucur ca s-a apucat cineva sa scrie despre jegu’ de premii. Saptamana trecuta am primit si eu link-ul si am ramas masca. Nu oi fi eu o somitate in ale restaurantelor da mi se pare aiurea sa dai premiu pentru cel mai bun restaurant strain… cum ar veni compari japonezu cu italianu si cu libanezu, adica cine o fi mai bun dintre sushi si lasania????? Frate e groasa! Ma inscriu la vot daca exista un criteriu civilizat.

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. ram777’s avatar

    Ma mir cum de au uitat sa bage citygrill in combinatie!!!!

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Anonymous’s avatar

    Mie mi s-a parut genial cum au comparat ei la cafenele turabo cu starbuks…

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Anonymous’s avatar

    super idee! ma bag….

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. LEONTE’s avatar

    A luat si Mariottu’ premiu doi la catering…

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Anonymous’s avatar

    si Marriotu’ n-a luat nimic????? asta-i dovada de impartialitate…. adica, au tinut gala la mariot si nu l-au premiat??????? da’ ce? au platit sala si mancarea? mai sa fie!!!

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Cristina’s avatar

    te ajut la o ierarhizare a restaurantelor, claudiu. ma bucura sa-ti citesc blogul.
    cristina verona

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)