Ziua in care nu recomand nici un restaurant!

Scrierea aceasta NU se adreseaza acelora care mai au pe sub camasa tricouri cu Sepultura, acelora care nu plang niciodata la filme, nici acelora ce cred ca Mos Craciun este o conspiratie multicorporatista in care sunt implicati FBI si MI5. Scrierea aceasta este pentru cei ce asteapta Craciunul si cand spun”asteapta” spun: il doresc, il iubesc, se pregatesc.
Si cum bine ati intuit, Craciunul este ziua in care nu recomand restaurante, m-am gandit ca nu ar fi rau sa va povestesc despre masa festiva. In general luam masa in familie, gateste mama sau soacra sau o femeie “grea” a neamului. E un moment in care ne aducem aminte de gustul copilariei, ne bucuram fara nici o remuscare de miile de calorii si grasimi nerecomandate, de excesul de alcool, de parinti, de copii, de rude, de prieteni…. suntem fericiti. Totusi Craciunul are multe mese: cina de ajun, masa de paranz din ziua de Craciun care se prelungeste spre cina, masa de a doua zi de Craciun, etc. Una dintre aceste mese s-ar putea sa cada in sarcina voastra, daca nu cade poate n-ar fi rau sa incepeti sa organizati o masa de Craciun, va va da o stare de bine, iar agitatia pregatirii va arde din caloriile ce va vor inconjura ca o aura. “-pai si cine gateste?” . Gateste cine stie, cine nu stie poate incerca sau poate comanda. Sfatul meu este un mix. Iata cum vad eu masa de Craciun pentru incepatori: Felurile de baza comandate, desertul facut in casa. Toata smecheria e sa aveti o masa de Craciun putin altfel fara hiturile clasice ( de care oricum veti avea parte pe la toate celelalte mese), o masa in care gustul sa fie in rolul principal. Asadar e simplu:
ANTREURILE: Terina de Caprioara/Delicateria, Mezeluri uscate ( babic, muschi, pastrama)/ Nea Nicu piata Dorobanti, branza proaspata/ piata Matrache, aspic de curcan/piata Dorobanti, afumaturi de peste(cega,rechin,morun,chefal)/ Mama Leone, multe legume ( rosii, ridichii, ceapa verde, ardei capia, ceapa rosie, salata de ridichie neagra, etc), bagheta farntuzeasa/Delicateria.
FELURILE PRINCIPALE:
- Rasol de Miel cu orez cu stafide/ Uptown
- Rata in sos de vin rosu / Sangria
- Chefal la gratar/ Mama Leone
DESERT:
Aici puteti sa faceti singuri ce va trece prin cap. Cel mai simplu ar fi sa incercati o panacotta, e simplu de facut, e de efect si gasiti o gramada de retete pe net. N-ar strica totusi sa aveti si niste inghetatata de la Venchi.

Pare complicat, dar nu este atata timp cat comandati din timp si aveti un cuptor acasa in care reincalziti. Bineinteles vin alb si vin rosu, stiti probabil recomandarile mele : Chardonnay Sole Recas (pentru alb), Arezan de la Murfatlar( pentru rosu). Pentru digestie intotdeauna o sticla de Bitter Mamaia e binevenita in casa.
Prin urmare intr-o epoca de consum si de viteza o masa bine aranjata inca mai poate avea un efect senzational asupra audientei . Pofta Buna si Craciun Fericit!

VN:F [1.7.2_963]
Rating: 2.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.7.2_963]
Rating: +1 (from 1 vote)
  1. Radu Oltean’s avatar

    Va raspund aici, la chestia cu castelul de pe blogul meu. Situatia nici unei biserici cetate saseasca nu se compara cu cea a castelelor. Cunosc foarte bine situatia Saschizului dar si a multor altor biserici fortificate…Vedeti articolul http://art-historia.blogspot.com/2008/09/cetatea-si-biserica-sasesca-din-saschiz.html

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)