Tigara de dupa

Humphrey Bogart sprijinit de pianul alb scoate din buzunar o tigara. Sunetul metalic al zippo-ului clasic razbate usor peste acordurile pianului. Isi aprinde tigara, trage un fum, se gandeste… ” just, play again Sam”. Icon-ul unui viciu. Intre timp la scara planetara lucrurile s-au schimbat mult, aproape categoric: pianele nu prea isi mai gasesc locul prin carciumi, Sam canta hip-hop iar tutunul dauneaza grav sanatatii. Oamenii viciosi stau in cete mici in colturi de strada sau in fata restaurantelor pentru a-si aprinde tigara cu care de altfel Hollywood-ul (si nu numai) i-a educat decenii intregi. Peste noapte tigara de dupa masa a devenit arma letala pentru cei din jur iar fumatorul un fel de criminal in serie. Sunt un fost fumator, ultima data cand am pus o tigareta normala in gura fiind prin 2001, si cu toate astea inca imi mai aprind dupa masa o cigarillo de pufait pentru placerea unei sieste complete. Nu ma consider un dependent si nici nu-l am pe Marlboro Man in minte cand fac asta, o fac de placere. Interzicerea fumatului in carciumi si cafenele reprezinta o privare de libertate, ascunsa in spatele argumentului cu fumatul pasiv. In era in care putem clona o oaie, face sex pe telefon si turism spatial mi-e greu sa cred ca nu e nimeni in stare sa inventeze un device care sa suga fumul eliberat de plamanii viciati fara ca acesta sa treaca pe la nasul metrosexualilor pasionati de Chanel 5. Cel mai trist Paris a fost acela in care s-a interzis fumatul, au sfasiat pur si simplu din personalitatea unui oras in care imaginea frantuzului la cafea cu Gitanes-ului in coltu gurii era langa bagueta, crepe sau menthe a perrier, un Paris in care basca tinerei studente ce citeste Balzac pe o masuta mica de carciuma nu mai are nici un farmec fara Gauloises-ul de pe masa.
Pana la urma fumatul este o chestiune de decizie a fiecarui individ, un viciu ale carui “reziduri” cred ca ar putea fi rezolvate cu o ventilatie corecta si nu cu o lege care sa-i dea afara din carciuma la unul dintre momentele de apogeu ale unei cine : digestiv si tigara. Mi-e teama ca asta este doar inceputul, ce urmeaza poate fi mult mai grav : barbati si femei in pielea goala pe balcon pentru tigara de dupa, cenzura in cartile pentru adolescenti astfel incat Moromete ii va cere lu Balosu din cand in cand o bomboana fondanta, tigari vandute cu abonament la chimoterapie, etc. Asadar unul dintre vicii este clar pe duca, ce este bulversant este faptul ca nici o virtute nu sta sa rasara in locul lui, deci nu merge cu “taiem un rau apare un bine”. Mai mult decat atat cred ca ar putea fi gasite legi mult mai importante decat asta, cum ar fi o lege impotriva razboiului, sa-l interzica. Ai chef de un razboi, iesi dumneata afara. Oricum nu cred ca i-ar simti multa lume lipsa, in fond nu stiu multi care ar zice dupa o minunata friptura de vita :” Bai, ce-mi arde buza dupa un razboi…. eu ies la unu mic!”.

VN:F [1.7.2_963]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.2_963]
Rating: +1 (from 1 vote)
 1. cornel’s avatar

  Buna consideratia!

  Surprinzator vindem tigari dar interzicem fumatul! E ca si cum m-ai fura discret! Sunt un fumator consacrat si imi place tutunul! Tutunul pe care l-au fumat pe rand generatii intregi si n-au mai murit, n-au mai devenit sterili si tot ce mai scrie pe pachete! A propos! Problema nu este a tutunului ci a chimicalelor ordinare din compozitia tigaretelor de astazi!

  Am contatat cu surprindere ca in multe din tarile unde asa zisa campanie anti fumat a dat roade si oamenii au renuntat la tutun, l-au inlocuit cu droguri mai mult sau mai putin usoare! In Amsterdam, pe aeroportul Schipol nu se fumeaza in schimb te izbeste mirosul de iarba! Interesant, nu?
  Tinerii americani sunt nefumatori! Ei trag altceva! Si mai am exemple! Ma rog!

  Exact ce te enerveaza pe tine ma enerveaza si pe mine! Vorbeam in saptamanile trecute cu un cunoscut, proprietar de hotel si restaurant! La el in restaurant nu se mai fumeaza! Si de cand a interzis fumatul in restaurant a constat cu surprindere ca i-au crescut vanzarile la deserturi! Buna treaba! Am inlocuit cele cateva grame de tutun cu cateva sute de grame de zahar! O fi mai sanatos?

  Orice ar fi, daca nu pot sa fumez o bine meritata tigara dupa o masa bine venita atunci eu acolo nu calc! Ma tem ca in drumul asta catre o lume asa-zis civilizata incepem sa inlocuim libertatile cu restrictii si amenzi! Mie nu-mi convine!

  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0 (from 0 votes)