Pierdut bun-simt. Gasitorului recompensa.

Aparent acest articol nu are legatura cu mancarea, desi aparitia sa vine in urma unei farfurii de paste. Dar ca sa intelegeti ciudatul mecanism ce a nascut scheletul unei asemenea istorii in mintea mea, am sa incep a povesti lucruri ce s-au intamplat acum aproape 30 de ani intr-un fund de Oltenie. Bunica mea, Maia, a fost cea mai talentata creatoare de paine pe care am cunoscut-o vreodata. Din mainile ei batatorite si brazdate de viata, de razboi si de munca campului, painea se nastea asemenea unui rasarit de soare: glorioasa si induiosatoare. O mana de om, a carei inaltime reusisem sa o intrec inca de prin clasa a patra, bunica mea se nascuse  in 1914 si de la varsta de sase ani a invatat sa faca si sa inteleaga painea. Toata pasiunea mea pentru bucatarie si mancare i se datoreaza in mare parte ei. Ritualul cu care cernea faina, framanta aluatul si il lasa sa se “hodineasca”, felul in care ardea cuptorul sau “jera” vatra tastului, piosenia cu care lasa painea proaspat coapta  sa se “intoarca” (in filosofia ei, sufletul panii scoase din cuptor avea sa umble peste campiile unde crescuse graul si pe la morile ce-l macinasera, iar atunci cand avea sa se intoarca, painea era numai buna de mancat), toate acestea reprezentau de fapt felul ei de a ne aratat noua, cei ce mancam, ca ne iubeste. Bunicul meu statea in capul mesei, rupea painea si o impartea. La finalul mesei, el strangea firimiturile de paine de pe  masa in pumn si le manca…. ca sa nu se piarda. Bunica mea a murit in 2009, iar ultima paine pe care a facut-o a fost prin 2005.

In toamna lui 2009 o chelnerita imbracata in camasa alba cu branding verde aducea la masa la care discutam impreuna cu un prieten probleme de politica de fond – o farfurie de spaghetti carbonara. Aparitia acestei farfurii ne-a intrerupt brusc conversatia ce ajunsese undeva pe la Vadim Tudor. Un sos rosu-pamantiu in care pluteau bucati scurte de taietei sfaramati amestecati cu bucati mari de kaiser, totul intr-o portie mare…. foarte mare. Nu stiu de ce, in momentul acela in mintea mea s-au unit si amestecat instantaneu: imaginea spaghettelor, Vadim Tudor, bunicul care strangea firimiturile de pe masa si o frunza ce aluneca  usor spre pamant, purtata doar de briza automobilelor ce treceau in viteza. Am realizat ca bucatarul nu ne iubeste, nici macar nu ne respecta, ca mancarea aceea se va arunca intr-un tomberon fix in momentul in care la cateva paralele sud distanta – un copil moare de inanitie, ca noi vom plati pentru simularea de spaghetti, ca e deja toamna si suntem in plina campanie electorala. De vis a vis Oprescu nu ne zambea, dar ne ura Hai Romania.

Pierdut intr-o inaintata ora din noaptea zilei cu spaghetti, stateam singur tintuit in fata ecranului multicolor, mut privind la Realitate(a) o emisiune ce s-ar fi putut chema The Others. Era vorba despre 4 candidati la turnul de Fildes al Romaniei, ceilalti 4, cei pe care nu-i stie nimeni si nici nu cred ca ii va sti cineva. Un rocker ce locuieste cu parintii, un tigan cu o casa de 1000 mp, un comunist si un ecologist. Le-am dedicat o ora din viata nocturna, neputand sa ma misc de uimire. Pe nesimtite m-am trezit cu un borcan de dulceata de gutui in brate, ca unica consolare a depresiei pre-electorale ce tocmai o sufeream. Intr-un final am schimbat postul si m-am uitat la Geoana. Mergea mandru in fata unei multimi de romani, dupa care a inceput sa vorbeasca calm si rarait. Asta m-a adormit. In vis, langa mine pe canapea sedea chelneritza de la Planters, cu farfuria de sos si kaiser in mana. Din ea lipseau definitiv spaghettele. S-a uitat la mine si mi s-a adresat cu vocea lui Becali: Mananca! Atunci m-am trezit, afara incepuse sa ploua aproape la fel de tare ca in mine.

Aparent aceasta povestire nu are legatura cu mancarea, in esenta totul are legatura cu mancarea: bucatarul de la Planters a mancat multa bataie cand a fost mic si de aceea se razbuna prin spaghetti, in timp ce candidatii manaca permanent rahat si de aceea respiratia lor nu va mai putea mirosi niciodata a adevar. Bunul-simt a renuntat demult sa mai fie un ingredient al mamaligii numita Romania, o mamaliga cu gust sintetic, provenita din porumb de import si apa de Rosia Montana. Bunul-simt, domnule Crin, nu mai locuieste aici, a plecat, iar ultima oara cand l-am vazut a fost destul de demult, in vremea cand bunicul meu culegea de pe masa ultima firimitura de panie, ca sa nu se piarda.

VN:F [1.7.2_963]
Rating: 9.2/10 (11 votes cast)
VN:F [1.7.2_963]
Rating: +5 (from 7 votes)
 1. new entry’s avatar

  Nu,nu sunt Dl. Doctor, dar se pare ca avem aceeasi parere.

  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Mihai Gurei’s avatar

  Eu cred ca deja ai gasit cativa oameni cu bun simt care ti-au citit articolul ;-)

  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. leonte’s avatar

  Sigur domn’ Doctor, am sa tin seama. Apropos daca pierdeti ramaneti la Primarie? Kalispera!

  UA:F [1.7.2_963]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  UA:F [1.7.2_963]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. new entry’s avatar

  De ce vrei sa faci din CULINARIARD un CULINARIAD? Inca doua-trei randuri si compuneai o adevarata melodrama, bine garnisita cu dulceata de gutui.
  Stilul nici macar nu este ceva nou. Dar asta este! Se pare ca se naste un Peter Imre al comunicarii online!

  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 5. Vava’s avatar

  Respect Leonte!

  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 6. Vecina’s avatar

  Daca in Romania se cauta bezmetic bunu’simt e rezultat al tranzitiei fara sfirsit prin care trecem chinuit. Zic trecem, probabil dintr-o ciudata solidarietate cu natia romana cu care ma identific de fiecare data cind ma confrunt cu cite-o diferenta culturala nou intilnita pe meleagurile pe care-am ales sa traiesc.
  Au si strainii crize de identitate, e drept nu asa de prapastioase ca a celor care cauta ( fiindca au cunsocut) maruntis de buna simtire.
  Eu tot astept dintr-o perspectiva lasa ce-i drept vesti bune de acasa.

  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 7. sotia’s avatar

  In calitate de sotie mai completez si eu caci stii ca imi place.
  Concluzia mea este ca articolului vorbeste despre pierderea valorilor, despre lipsa esentei lucrurilor si a adevarului, despre dezinteres si lipsa de implicare, pasiune, responsabilitate..etc
  Valoarea o intalnim in lucruri simple si exemple marunte de viata, dar autentice
  dupa cum spunea Blaga “Vesnicia s a nascut la sat” si se pare ca nici acolo nu mai are loc ,aceasta forma de organizare sociala fiind pe cale de disparitie, devenind de fapt un fel de spaghette cu bacon. Traiasca “Dorel” este atat de reprezentativ natiei noastre

  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 8. George Mitea’s avatar

  Excelent scris. Nu stiu de ce, intotdeauna pe bloguri tematice, sunt mai interesante panseurile care pleaca de la tema, decat cele care ajung la ea :)

  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0 (from 0 votes)