Satya – restaurant cu "stiinta vietii"


Daca va voi spune ca specificul restaurantului Satya este AYURVEDIC, probabil ca multi dintre voi vor crede ca e o gresala de scriere, nascuta din caderea pixului pe care-l tin in gura cand scriu pe tastatura albului meu computer nepersonal. Nu e o gresala de scriere, ci chiar acesta este specificul – unul spiritual; Ayurveda este un sistem de medicina traditionala indiana al carui spectru este foarte larg: de la preparare de leacuri, la operatii chirurgicale, sau cure alimentare. In cazul nostru, slava Domnului, e vorba de partea alimentara a acestei stiinte a vietii. M-am dus la Satya usor indoit pentru ca sunt unul dintre oamenii extrem de deschisi la mancare, dar extrem de inchisi la tot ceea ce pare un cult aparte, o organizatie, o miscare, etc. Tot ceea ce speram era sa nu fiu nevoit sa levitez in timpul mesei sau sa imi primesc portia de mancare in urma unui set de exercitii de relaxare ( vorba aceia imi place Eliade, dar nu mi-ar placea sa fiu Allan). In realitate Satya este un restaurant cat se poate de normal, cu o atmosfera pozitiva si o mancare cu adevarat diferita de cotidianul nostru culinar. Este un restaurant lacto vegetarian ( + peste) a carui intreaga filosofie de bucatarie sta in combinarea unor elemente esentiale astfel incat organismul tau sa tinda prin armonie culinara spre armonie spirituala. Locatia se afla pe Banu Manta ( pentru cei casatoriti la sectorul 1 = langa primarie). Amenajarea spatiului nu este vreo filosofie sanscrita, pe alocuri poate avea usoara patina de kitch, dar are un mare atu, intreg setup-ul : mobilier, lumina, obiecte, reuseste sa creeze o atmosfera extrem de calda si pozitiva. Nu stiu sa va explic cum, dar mesele mici, colturile multiple, marchiza de sticla dau o atmosfera foarte “de acasa”. Meniul este o chestiune care iti va lua timp. Asa ca cel mai bine, inainte de a merge, il downloadezi de pe site-ul lor si il parcurgi. Nu va asteptati sa fie unul oriental, nicidecum. Sunt preparate din toata lumea ce corespund ca si structura filosofiei restaurantului. Chelnerii , desi impropriu spus chelneri caci sunt niste tineri draguti si zambitori pe care ar fi pacat sa-i bagam in aceasta tagma, sunt foarte amabili si iti povestesc despre ce si mai ales despre cum ar trebui sa mananci. Fiind un carnivor de felul meu ( pe deasupra si vanator) mi-a fost greu sa cred ca voi scrie bine despre un asemenea restaurant, viata insa ne invata ca uneori a lasa animalele netatiate poate fi intr-adevar un lucru delicios. Am inceput cu sucurile pe care Satya le recomanda ca inceput de masa; suc proaspat de morcovi, telina si ghimbir – absolut genial, revigorant, savuros si original. Sigur am descoperit la final, atat eu cat si amicul cu care am luat masa, anumite efecte secundare ale acestui suc ( pe care din pudoare nu le voi prezenta). Ayurveda recomanda sa incepi masa cu desertul, lucru ce nu s-a intamplat, eu fiind intr-o accelerata cura pricinuita de experienta asiatica ce a aruncat pe mine cateva kilograme in plus. Am mancat salate despre care pot sa spun cu mana pe inima ca au fost minunate : salata de rodii, tabbouleh, andive si castraveti, etc. Pana sa trecem la felul de baza am mai incercat niste castraveti umpluti cu orez si busuioc si niste paine de malai, ambele fiind extrem de placute, usoare si mai ales surprinzatoare. La felul principal am testat cus-cus -ul cu legume proaspete si un peste pe numele lui Cod “Sfantul”. Despre cus-cus numai cuvinte de lauda , e greu sa gasesti un cus-cus decent in Bucuresti, dar acesta a fost delicios fara ezitare. La peste ne-am distrat pentru ca a venit tocat in bucati mici intr-un bol de supa, avand o consistenta de supa, servit insa cu furculita si cutit de peste. O lingura ar fi salvat situatia. Ai nevoie in orice caz de mai multe vizite pentru a strabate cu papilele asa cum trebuie locatia in discutie. Cu siguranta mi-as fi dorit sa incerc si Chutney, Raita sau Da, dar n-a mai fost loc ( suprinzator, nu, dupa cate ierburi v-am enumerat). Am baut la final niste ceaiuri a caror poveste e cel putin la fel de lunga ca Mahabharata . Am cam asteptat dupa ele dar, ce sa-i faci, asta e ritualul lor de pregatire al ceaiului. La final am platit decentul pret de 100 RON pentru o masa in doi si am plecat satui si usori in acelasi timp. Concluzia mea este urmatoarea : recomand Satya pentru placerea de a manca altceva, pentru savoarea incredibila obtinuta din lucruri simple, ca un serviciu de binefacere in favoarea organismelor ce inca sucomba dupa sarbatori, il recomand pentru nebunia de a face un asemenea restaurant intr-o tara de sarmale. Cat despre partea spirituala, ce stiu eu, poate ca uneori armonia vine din cele mai simple lucruri, cum ar fi spre exemplu, o farfurie de mancare.

VN:F [1.7.2_963]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.7.2_963]
Rating: 0 (from 0 votes)
  1. Nico’s avatar

    Hehe, poate ca avenit vremea sa vedem dincolo de sarmale si mai ales, sa cautam acea armonie “venita din lucruri simple”. Ma bucur ca ti-a placut (eu asta inteleg de aici), eu m-am indragostit de acest loc. Si ce sa zic, sa-ti fie de bine!:)

    PS: Poate modifici si tu linkul ala al meu. Este http://astrocafe.ro

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Catrinel’s avatar

    Mi-ai adus o veste f buna astazi cu restaurantul asta! E fantoma sau chiar exista in Bucuresti? Imi place cum suna…

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)