Sushi Ko – soarele rasare de pe Savropoleus

Recunosc ca mi-a tremurat putin penitza cand m-am apucat sa scriu de inca un japonez, dupa experienta indelung comentata cu Maiko. Cu toate astea, mi-am luat inima critica in dinti si m-am asezat la masa de lucru, pus pe fapte mici menite sa schimbe lucruri mari (ha, ha). In centrul vechi, pe fundatia pe care odinioara odihnea pionierul locantelor zonei, si anume Market 8, a rasarit de cateva luni un restaurant al carui specific isi are radacina in tara lui Kurosawa si a lui Haiku. Numele lui, Sushi Ko. Sigur, mi-ar fi placut sa scriu acest articol in paragrafe de 17 silabe pentru a rezona in traditie cu subiectul meu de azi, dar sunt doar un biet mioritic ratacit printre culturi culinare marete, in fata carora ma inclin si le multumesc pentru generozitatea de a imparti frumusete gastronomica oricarui spirit deschis.

Revenind pe strada Stavropoleus (al carui ultim recensamant dovedea faptul ca da urebei: un car cu bere, una bucata manastire Stavropoleus, doua banci, o casa de divorturi si doua cuiburi de nomazi la barbut), Sushi Ko este o carciuma vizibila de la distanta datorita pozitionarii in capul strazii si mai ales datorita terasei generoase. Am avut o mica ezitare in a intra, mi se parea ca pestele crud nu da bine in centrul vechi. Am reusit insa sa-mi infrang preconceptiile si m-am asezat la o masa. Iata cateva observatii abolut obiective:

- Sushi Ko are cei mai atenti chelneri din cati s-au inventat in Romania. Nu stiu daca pentru acest lucru e de vina managerul strain ce sta cu biciul pe ei, sau pur si simplu au stiut sa-i aleaga. Cert este ca la capitolul ‘chelneri’ acestia sunt: pregatiti, instruiti, cu bun simt, atenti, proactivi, curati, simpatici. Nu apuci sa pui mana pe o sticla, caci imediat un chelner iti umple paharul; desi masa se clatina insesizabil, chelnerul sesizeaza, si te trezesti ca iti fixeza piciorul (mesei); asteapta rabdatori comanda, zambesc, te sfatuiesc fara a fi superiori. Iti vine sa ii intrebi: Sunteti de-adevaratelea?
- Meniul de sushi este unul ultra-dotat. Daca esti consumator pasionat (nu obsedat), nu cred ca ar fi vreun peste crud pe care sa nu-l gasesti in meniu. Preturile sunt pe bucati (2 bucati, 3 bucati, o bucata). Daca te apuci sa-ti faci platoul de sushi, sashimi, maki etc. dupa cum ti-ai dori, s-ar putea sa iesi cam scump (nu extrem de scump). Daca vrei sa te bucuri de selectii facute de altii, exsita set meniurile. Aici preturile sunt mai mult decat rezonabile si poti manca un set cu 22 de piese la 80 de RON.
- Bucataria este deschisa, poti vedea bucatarii asiatici la lucru. Totul arata impecabil si este foarte apetisant.

Asadar, asezat la masa de la Sushi Ko, m-am bucurat pe deplin de sushi si sashimi de o calitate excelenta si m-am rasfatat cu teriaky langa care am asezat cuminte mai multe sake-uri. Aseazarea pieselor de sushi pe platourile din lemn este la randul sau o chestiune foarte bine facuta, ce-ti sporeste pofta de mancare. La un moment dat, la un shrim teriaky am simtit nevoia de noodels. L-am rugat pe chelner sa imi aduca o portie si, SURPRIZA: “Seful a spus ca sunt din partea casei”. Bravo, iubesc partea casei, te face sa te simti bine, bagat in seama, te face sa mai comanzi inca o sticla de vin (cu care ei si-au acoperit “partea casei” pentru toata seara). Atunci cand am primit noodels gratis i-am suspectat pentru prima oara ca nu sunt romani. Si asa si este. Este un lant al carui cocoon se afla in Liban.

La desert am incercat inghetata tempura si niste rolls-uri de orez dulce. Foarte bune. Intr-un final, cand am tras linie, mi-am dat seama ca am petrecut un timp de calitate intr-un loc de la care nu asteptam multe lucruri. Asta m-a facut sa-l mai vizitez o data peste doua zile. Concluzia? M-am simtit la fel de bine. Pana la urma, reteta este incredibil de simpla: locatie bine amenajata, mancare buna, chelneri atenti. Nu stiu daca soarele rasare din Japonia asa cum se spune, ceea ce pot eu sa afirm este faptul ca pentru mine cateva seri la rand, soarele a apus pe Stavropoleus – la cina.

VN:F [1.7.2_963]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.7.2_963]
Rating: +1 (from 1 vote)
  1. anca’s avatar

    Si eu am ajuns pe la Sushi Ko. Servirea impecabila,niciodata in Romania nu am mai avut parte de asa o servire. Extrem de atenti si voiosi. Mancare si ea foarte buna,iar preturile sunt ok.

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  2. Laura’s avatar

    Buna, eu am fost la Sushi Ko aseara. Si posibili sa nu ma pricep la fel de bine ca Andreea in acest domeniu, dar mie mi-a placut foarte mult si mancarea, si ambianta, si deservirea. Le-am dat nota 10.
    Mie mi-a fost mai mult decat suficient cantitativ vorbind(si daca s-a saturat un barbat – iar barbatii deobicei sunt greu de saturat :) ))), atunci zic eu ca a fost bine si pe aceasta parte).
    Si nu consider ca este exagerat de scump.
    Sincer vi-l recomand.

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. andreea’s avatar

    Sushi Ko este o gluma de restaurant. Calitatea pestelui este sub Sushi Mania (si ei chiar sunt referinta pt sushi prost si scump). Am fost sa incerc Sushi ko vineri cu prietenul meu (si el fan inrait sushi) si am comandat un meniu Islander – somon, ton, peste alb, nimik special si pe langa am mai luat si un maki spicy tuna. Trecand peste portiile nesimtit de mici, feliile de peste subtiate si maki injumatatit, orezul era prefiert si tinut in congelator motiv pt care era uscat de te zgaria pe gat. Pentru cei care nu au mai mancat sushi adevarat pana acum, tonul trebuie sa aiba o culoare roz intens inchis si nu cea roz pastel a tonului care ne-a fost servit si un gust ce aduce aminte de tonul din conserva.
    Trecand peste esecul cu sushi nigiri, am trecut la maki (roluri) – spicy tuna si california. Primul era un rol normal de ton cu niste condiment iute pe deasupra (varianta adevarata are ton marinat ceea ce ofera un cu totul alt gust). Al doilea roll california este invelit in orez si susan, al nostru avea vreo 3 seminte de susan – probabil orezul era prea uscat ca sa se mai lipeasca ceva de el.

    Eu nu voi mai incerca vreodata Sushi Ko, raman fidela restaurantului Zen – sushi, cel mai bun si culmea si cel mai ieftin din Bucuresti.

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. sweet IQ’s avatar

    Shame on me – am gasit si preturile :-)

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. sweet IQ’s avatar

    Nu stiu cum se obisnuieste pe blogul acesta (super-binevenit de altfel, pentru ca ne place sa iesim la resto!) dar cred ca ar fi interesant sa stim si la ce preturi sa ne asteptam (ptr o persoana sau 2 persoane).
    In orice caz, super job!

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)