Eat. N-Joy. NY.


Nu sunt unul dintre acei oameni care incep o conversatie cu ” …cand am fost io in America”, asa cum nu sunt o persoana usor influentabila atunci cand vine vorba de culturi si civilizatii, cred despre mine fara modestie ca am vazut destul si am mancat destul cat sa pot emite o parere proprie ( fie ea si gresita ) despre locuri, oameni si buctarii. Recunosc cu oarecare jena ca despre New York aveam ideea fixa ( venita dintr-o tipica “desteptaciune” romaneasca) ca este un oras rece, cu multa sticla si beton, cu oameni stupizi si mancare derivata din fast food. Parere daramata din temelii dupa primele 24 ore petrecute in cel mai cosmopolit oras pe care l-am intalnit vreodata. Frumusetea unui oras este o chestiune de gust si de perceptie pana la urma, este o chestiune personala, il iubesti, il urasti, iti este indiferent, aceasta ultima categorisire iesind din discutie atunci cand vorbim de NY. Eu unul l-am iubit. Motivele ar fi din gama motivelor foarte simple : traieste, este organic, il simti, are toate natiile lumii, deci intr-un fel ciudat totul iti este familiar, are miros, are gust, are sunet, este Parisul pe FFW, este Londra dezinhibata, are nebunie, nu are pauza, e un oras ce te invita, e direct. Din multe puncte de vedere cred ca e un oras in care poti face lucrurile mai usor. De exemplu sa tii un blog de restaurante. In acest caz ai putea avea postari zilnice, fiecare cu cate doua trei exemplificari( dupa disponibilitatea apetitului). Sigur ca sunt autoironic, si nu ma pot abtine de la o comparatie stupida cu Bucurestiul ( imi propusesem cand am inceput sa scriu sa nu ajung sa fac acest tip de comparatie specific reginei sprancenelor). In fiecare saptamana caut cate ceva in Bucuresti, sau in afara lui, pentru care merita irosita tastatura. Un loc, o carciuma in care sa zaresc o licarire, o scanteie, un plan al posesorului de restaurant. Ma abtin cu greu sa nu scriu despre experientele si incercarile saptamanale ce sunt de-a dreptul uimitoare prin saracia, meschinaria si idiotenia lor. Tacerea este metoda prin care protestez impotriva existentei unor locuri precum: la 80, la mama, la berbecu, il calcio, casa ardeleneasca, burebista si inca o suta ce nu merita nici macar privilegiul de a fi numite. Revenind in NY, cred ca este orasul cu cele mai multe influente culinare, toate culturile gastronomice s-au intalnit aici dand nastere unui concept unic prin diversitate si personalitate : mancarea newyorkeza, clasicul reinterpretat, gastronomia luata de la capat. De la mancarea strazii pana la restaurantele cocosate de stele Michellin, New York-ul reuseste sa te uimeasca constant si sa te oblige sa-ti doresti mereu sa incerci, fara frica, fara conservatorism, pur si simplu, cu inocenta si cu sete de nou ( probabil ca acest spirit a ramas in aer de la primii colonisti ajunsi aici). Nu-mi aduc aminte sa existe oras in care sa miroase atat de mult a mancare ca in New York – semn clar ca aceasta este parte integranta a vietii acestui oras. Oricum pentru a nu pierde specificul blogului ce-mi gazduieste cu generozitate ideile am sa fac cateva recomandari de restaurante pe care le-am vizitat si pe care va invit la randul vostru sa le vizitati. Nu stiu daca aveti in plan sa ajungeti in viitorul apropiat la New York. Daca ajungeti aveti incredere in sfatul meu, daca nu ajungeti, faceti intr-un fel sa ajungeti altfel viata e prea scurta pentru a te roti intre Mandragora, Uptown si Baltazar.
Asadar voi incepe lista de recomandari si o voi upgrada zilnic in functie de experientele pe care le voi suferii.
1. Milos. Situat pe 55 la intersectie cu 7, restaurantul este foarte popular printre localnici ( daca se poate numi cineva in NY localnic). Specificul restaurantului este legat de mare. Gasesti pesti adusi din Grecia, Italia, coasta Atlanticului si a Pacificului pana in Marea Chinei. Totul, bine inteles, proaspat si asezat pe un imens pat de ghiata situat in mijlocul carciumii. Nu ma intrebati cum ii aduc proaspeti din toata lumea in fiecare zi caci nu stiu sa va spun. Cumva fac ei caci daca nu la New York, atunci unde? Locul foarte aratos, desi mare si foarte inalt iti da un sentiment de confort si intimitate teribil. La antreu poti alege din 7 tipuri de stridii ( lucru ce recunosc, nici la Paris nu prea gasesti). Tot la antreu trebuie incercata si caracatita- medalia de aur si campioana mondiala dintre toate caracatitele pe care le-am incercat vreodata. La felul principal singurul lucru este sa te tina imaginatia si stomacul pentru ca poti sa alegi din toti pestii pamantului. Pestele este tratat simplu ( stilul italian clasic)- gratar, sare de mare, punct. Legumele cu care vine pestele sunt ciudate ca si etimologie gastronomica : vinete, brocoli, ardei, fenel pe gratar cu branza haloumi pe gratar(oriental) si iaurt cu menta si usturoi (pseudogrecesc). Am baut un chardonay californian excelent. Oricum fiind in America va recomand sa exploatati la maxim vinurile din Napa Valley si din imprejurimi pentru ca ( nu credeam sa o spun vreodata) se bat uneori parte in parte cu cele frantuzesti. Acest lucru nu e dezmintit nici de preturi. La deserturi ma abtin sa fac recomandari deoarece nu cred ca am facut cea mai inspirata alegere cand mi-am comandat sorbeto. Sunt lucruri mult mai interesante cu siguranta. In concluzie Milos este un loc ce merita vizitat prin prisma faptului ca propune o bucatarie simpla, lucru atat de greu de obtinut.

2. Le Bernardin. Orice ghid despre NY il mentioneaza ca fiind unul dintre cele mai tari restaurante, mai mult chiar, am vazut clasamente facute de publicatii celebre ce-l situau pe Le Bernardin in primele trei restaurante din lume. Care va sa zica nu puteam sa-l ratez. Inarmat cu multa curiozitate si portofel pe masura, am poposit in multapreciatul local. Aceasta vizita mi-a intarit o teorie mai veche a mea( aparuta acum vreun an la Cipriani in Porto Cervo) cum ca unele restaurante au ramas in constiinta generala tari, pentru ca au fost tari prin anii ‘90. Sa nu ma integeti gresit, restaurantul este foarte tare, doar ca are un concept usor depasit: mancare putina pe farfurii mari, chelneri mult prea seriosi si tinuta obligatorie. Este genul de restaurant in care apreciezi inventivitatea mancarii fara a fi innebunit de savoare si in care nu te vei simti niciodata foarte relaxat datorita atmosferei foarte austere. Ca si design este pierdut in ani ‘80-’90 singurele lucruri ce il salveaza fiind niste aranjamente florale senzationale si niste tablouri de cateva sute de mii de dolari pe pereti. Pretul este fix si poti alege doua antreuri, un fel principal si desert. Am incercat geoduck peruvian cu porumb dulce ( interesant, dar l-as acuza de excces de coriandru), lobster cu sos de inima de palmier si un peste pe numele lui Mahi Mahi cu emulsie de sofran. Mahi Mahi este un peste ce vine de pe coastele Hawai-ului( mai e cunoscut ca pestele delfin) fiind un peste destul de greu de gasit in restaurantele din lume si de aceea am apreciat faptul ca sosul discret de sofran i-a pus in eveidenta aroma originala. La desert m-am abtinut cu greu sa nu comand parfe-ul de branza de capra cu inghetata de bacon fiind absolut uimit de combinatie. M-am rezumat la o prajitura de morcov care a fost minunata. Singurul lucru care a mai spart monotonia a fost un chelner italian din Florenta dornic de vorba pe sestache, deh… italian. In concluzie va recomand Le Bernardin doar ca experienta, nu cred ca va va incanta deoarece e mult prea scortos intr-un oras mult prea relaxat. Sigur, in afara de mancare veti aprecia si multitudinea de carti de credit black and platiunum pe care o poseda oaspetii restaurantului, asta in cazul in care preferati genul. Eu unul prefer lupii tineri ai lumii restaurantelor si de aceea in seara asta voi fi la Spice Market. Dar despre asta mai incolo.

3. Spice Market. Daca cineva ar sta la New York o singura zi cu siguranta ar trebui sa mearga la Spice Market. Este restaurantul care da cel mai bine definitia acestui oras: inventiv, cosmopolit, multicultural. Resturantul este exact opusul lui Le Bernadin, este relaxat, are atmosfera, muzica senzationala, mancare la care aplauzi pentru savoare. Conceptul este reinventarea unei pieti de mirodenii asiatice. De aici talentul designerului de a crea un spatiu cu totul special, un spatiu creat din elemente “antique” aranjate intr-un fel in care dau o extraordinara senzatie de modernitate. Lumina este geniala, este gandita pana in cel mai mic detaliu astfel incat sa-ti confere intimitate intr-un open space. Si bine inteles piesa de rezistenta, subiectul discutiei: MANCAREA – absolut divina, dand de fapt explicatia denumirii. Cele mai stranii, minunte, rare si exclusiviste mirodenii din lume se intalnesc pentru a face o adevarata declaratie de dragoste papilelor tale gustative, un festival de gusturi, o simfonie de arome ce nu inceteaza sa te surprinda la fiecare noua inghititura. Nu are rost sa va recomand un fel anume de mancare pentru ca sunt sigur ca fiecare in felul sau este desavarsit. Eu unul am apreciat rata in mod deosebit: gatita in lapte de cocos si dress-uita cu anason si cuisoare…. fenomen culinar de mare risc.Lista de vinuri este mai mult decat generoasa atat din punct de vedere al varietatii cat si al scalei de preturi. Una peste alta am petrecut o seara incantatoare intr-un loc cu adevarat special. Spice Market este unul dintre acele locuri care te face ca la finalul fiecarei mese sa-ti doresti sa revii pentru a o lua de la capat…. exact ca New York-ul.

VN:F [1.7.2_963]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.7.2_963]
Rating: 0 (from 0 votes)
  1. Clara’s avatar

    Vorbe alese, mancare minune, oras-fetis. Calatoria sunt convinsa ca a fost uluitoare… Mai scrie de NY, mai sunt de spus!
    PS. Ai incercat si Masa, poate Jean-Georges? stiu ca au primit 3 stele Michelin pe noul sezon.

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. pandele’s avatar

    Ma bucur tare ca ti-a placut orasul meu preferat si mai ales recomandarea mea. Mi-e dor.

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. o olteanca’s avatar

    Complimente pentru naratiune…realista, pertinenta si savuroasa! Am revazut NYC printre randuri.

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)