Cerisiers restaurant – povestea dupa-amiezilor de trufe

In anii 2009, Bucurestiul era un oras sufocat de tumultul traficului si grijile oamenilor, un oras ascuns printre scandaluri majore pe probleme minore si mari taceri pe probleme esentiale, un oras de uluitoare povesti cu iz de mit urban in care peste doua milioane de suflete salasluiau in cautarea fericirii. In vara si toamna tarzie a acelui an ma numaram inca printre acele suflete ce alergu vesnic intre birou, familie, mici pasiuni si pranzuri prelungite insotite de dezbateri aprige pe teme ce ulterior s-au dovedit a fi pierdute, precum modernizarea morala a compatriotilor.

In vremea aceea, aproape de Piata Domenii, pe Alexandru Constantinescu, decoperisem cu ajutorul unui prieten o carciuma ce tinea de Hotelul Residence, carciuma al carui nume nu l-am inteles niciodata(ca semantica): Cerisiers. Ma intalneam acolo in diverse combinatii de amici si prieteni cel putin o data pe saptamana pentru discutii, vin, trabucuri si unicele parpadele cu trufe negre. Desi vizitele noastre in localul amintit au durat saptamani bune, nu imi aduc aminte sa fi comandat altceva in afara de aceste parpadele cu trufe; de fiecare data cand am deschis meniul sa imi iau altceva, subconstientul meu culinar mi-a trimis aceleasi impulsuri implacabile prin care imi cerea fara echivoc parapadelele.

Locul de altfel era foarte frumos, elegant si retras, cu o terasa frumoasa cu vedere spre strada, tereasa pe care iti puteai pierde ore in sir fara sa iti dai seama, discutand, combatand si privind din cand in cand trecatorii. In timp am inceput sa remarcam ca toti clientii orei de pranz ne cunoasteam deja intre noi, ne salutam, schimbam doua vorbe, un soi de club al iubitorilor de trufe, un club al pierzatorilor de dupa-amieze.

La Cerisiers aveam mai tot timpul o masa preferata unde ne asezam si un chelner batran ce ne servea si uneori facea o conversatie placuta, iar aceste lucruri ce pareau mereu la fel, ne faceau sa ne intoarcem cu placere in acel loc. Pe vremea aceea, de locanta in discutie avea grija un bun prieten, un tip de-a dreptul inconfundabil, unul dintre cele mai boheme si libere spirite pe care le-am cunoscut in Bucurestiul acelor ani. Vesnica sa buna-dispozitie amestecata cu tot felul de glume si vorbe de duh destindea de fiecare data atmosfera si pregatea terenul propice pentru lungi dezbateri cu caracter social, politic, artistic si uneori filosofic.

Totul avea un oarecare ritual bine stabilit. Ne asezam si comandam o sticla de vin alb sec. Chelnerul aducea cam cinci sticle diferite din care ne alegeam una. Gustul bogat si racoros al vinului trezea instantaneu in noi pofta de mancare. Fara sa mai comandam, soseau la antreuri niste lipii calde cu susan insotite de salata de tabuleh si un humus cu seminte de pin. Antreurile aveau rolul de a ne pregati moral pentru felul principal, vedeta, ratiunea profunda pentru care ne intalneam acolo: parpadelele cu trufe. Aratau impecabil: intr-o farfurie adanca, mare si alba pastele late, de un galben-pai perfect, asortate cu nuanta de coaja de copac a trufelor. Gustul era desavarsit: simplu si totusi cu atat de multe aluzii aromatice….. perfect. Pentru acei cititori mai tineri am sa explic ca la anul 2009 era destul de dificil sa gasesti o trufa in Bucuresti, lucru ce se intampla dealtfel si cu stridiile, cocosii, pestele proaspat sau vita argentiniana.
Tin minte ca de cate ori terminam o portie de parpadele aveam aceeasi senzatie incredibila de relaxare, de bine, senzatie pe care multi ani dupa aceea aveam sa o caut prin diversele carciumi ale calatoriilor mele. In anul acela toamna avea sa fie mai lunga ca niciodata, zilele frumoase veneau una dupa alta, fara pic de nor, fara pic de vant, ca si cum timpul ar fi vrut sa ne arate ca in viata si in bucatarie rabdarea si masura sunt doua dintre cele mai importante virtuti.

VN:F [1.7.2_963]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.7.2_963]
Rating: -1 (from 1 vote)
 1. simona’s avatar

  e foarte frumos locul,intr-adevar.
  cele 2 persoane amintite de tine in post-ul de mai sus (chelnarul in varsta si cornelus sunt cele mai vesele figuri de la cerisiers).
  Chelnarul este un poliglot prin definitie,iar cornelus acum rade si glumeste,acum mai muta unul-doua scaune si tot asa.
  Mancarea este delicioasa,sunt doar mici probleme de imagine pe care apropiatii locului le cunosc foart bine:)

  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. Fekete Oszkar’s avatar

  Seminar despre industria trufieră – ediția IX.-a 2010
  SEMINAR DE INIȚIERE ÎN INDUSTRIA TRUFIERĂ

  Dragi prieteni!
  Vă invităm să participați la seria de seminarii despre industria trufieră, organizat de Societatea Truffoir pentru cei care sunt interesați de culesul trufelor, și care vor să se angajeze în căutarea acestor comori.
  La seminar vom prezenta speciile de trufe culese, metodele principale de cules, ecologia și cultivarea trufelor, dresajul câinelor cât si secrete culinare, pe plan teoretic si practic. Participantii vor primi și un manual scris despre identificarea speciilor de trufe și colectarea lor. După terminarea seminarului participanții vor primi diplome care atestă prezența lor în acest program.

  CÂND SI UNDE?
  Întâlnirea va începe la ora 19 în pensiunea agroturistică Feszek din Izvorul Mureșului, jud. Harghita, la 4-6 iunie 2010.

  PROGRAM
  Vineri : Prezentarea participanților. Lecție de introducere în ecologia trufelor și metodologia culesului.
  Sâmbătă: Practica pe teren. Seara: Secrete culinare – trufele în bucătărie. Cina: Meniu cu trufe.
  Duminică: Înmânarea diplomelor de participare.

  TAXA DE PARTICIPARE SI ÎNREGISTRARE
  Taxa de participare este de 180 Euro, care include costul cazării cu pensiune completă, cât și meniul cu trufe. Cazarea se face într-o pensiune agroturistică de 2 stele, având camere pentru 2-4 persoane. Dacă se dorește cameră single, atunci costul participării este de 250 euro/persoană.
  Înregistrarea pentru seminar se face prin completarea formularului online atașat acestui email. Înregistrarea va fi efectivă dupa achitarea sumei de 150 lei în contul bancar al pensiunii. Aceasta sumă nu se returnează în caz de neprezentare la seminar. Restul sumei va fi plătit la fața locului.

  Observatii:
  Firma Truffoir Srl. va înregistra evenimentele pe parcursul seminarului în format audiovizual. În caz că participanții nu vor sa apară în aceste înregistrări vă rugăm sa ne adresați în scris înainte de începerea seminarului.

  TERMEN LIMITĂ PENTRU ÎNREGISTRARE SI PLATA AVANSULUI : cu 5 zile înaintea începerii seminarului

  PENTRU A VA ÎNSCRIE PENTRU SEMINAR, VA RUGAM SA DATI UN CLICK LA LINKUL ALATURAT:

  http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dFp0TUpDQnNweE1SbzdsaHBYLW9OVnc6MA

  După ce ați citit detaliile tehnice privind organizarea seminarului, vă rugăm să completați acest formular cu datele Dvs., pentru a va înregistra. IMPORTANT! Înregistrarea va fi considerat fermă, dupa plata avansului de 150 de lei în contul afișat în invitație. Pentru orice nelămurire vă rugăm să ne contactați telefonic la 0751-223555 sau prin email la info@truffoir.ro .
  Echipa, Truffoir Ltd.

  PERSOANA DE CONTACT
  FEKETE A. OSZKAR – 0751-223555
  info@truffoir.ro

  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. belecciu catalin’s avatar

  nu aveti nevoie de oua de melc, pentru caviar?

  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 4. Adrian’s avatar

  Interesanta poveste a unei tari exportatoare de trufe.

  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
  UN:F [1.7.2_963]
  Rating: 0 (from 0 votes)