Despre Pestii de Bucuresti

Fiindca Dumnezeu a hotarat sa ma aduca pe lume pe un mal indepartat de Dunare am crescut invatand sa diferentiez un biban de un caras si un salau de o stiuca inainte sa stiu sa fac diferenta dintre o Dacie si un Oltcit. Esuat intr-un moment adolescentin al vietii mele pe un mal de Dambovita sistematizata, nu am incetat nici o clipa sa incerc sa gasesc un loc in care sa ma pot hrani cu mancarea copilariei mele : PESTELE. In timp, aceasta lupta pentru vietuitoarele acvatice a devenit din ce in ce mai incrancenata iar odata cu varsta, capacitatea mea de compromis a scazut considerabil. O privire superficiala asupra subiectului ar spune ca nobila carne se gasete mai prin toate crasmele urbei. Eu unul spun ca avem o problema. Iata cateva argumente:
- majoritatea pestelui pe care il consumati in carciumi e congelat,
- pastravul, dorada, somonul si bibanul de mare sunt cele mai prezente specii.
- majoritatea pestilor pe care ii mancati sunt de crescatorie ceea ce diminueaza considerabil calitatea carnii. Wild catch nu am descoperit in nici un meniu
- putinele carciumi ce iti prezinta pestele pe pat de gheata il congeleaza seara iar dimineata proaspat decongelat ti-l prezinta din nou pe acelasi pat de gheata.
- pestii romanesti de Dunare si Marea Neagra lipsesc cu desavarsire din mai toate meniurile : sabita, platica, caras, biban auriu, oblet, chefal, zargan, luftar, cega, nisetru, etc. Credeti-ma pe cuvant nu stiti ce pierdeti.
- fructele de mare autohtone sunt ca si inexsitente ( raci, rapandule, midii) iar cele de import sunt foarte putine ca varietate si, bineinteles, congelate.
- modalitatile de preparare sunt jenant de putine : gratar ( a se intelege plita de bucatarie) si in sare la cuptor ( a se intelege cuptor electric) iar in carciumile “romanesti” pane. Nu exista sosuri, saramuri, cuptoare de caramida, tabla pe foc, etc.
- toti au acelasi furnizor : METRO

Asadar dupa ce v-am descurajat sa trecem putin in revista carciumile unde totusi ai putea sa mananci peste:
1. Mesogios – celebru ca si notorietate. Scump cat nu face, serviciu indoielnic, note umflate la gramaj, atmosfera scortoasa in dezacord cu specificul elen.
2. Isoleta – nu voi comenta foarte mult, cititi articolul mai vechi despre aceasta locatie. Praf
3. Tratoria Roma. De ani buni de zile reuseste sa ramana plina pentru putinele dar bunele feluri de mancare pe care le serveste. Printre ele si peste. Marele merit e ca reuseste sa faca din pestele, scoicile si crevetii de la METRO o mancare cu gust foarte bun. Scoicile a la marinara raman in continuare delicioase.
4. Mamma Leone – Singurul restaurant de peste traditional romanesc ramane numarul unu pe acest segment. Varietate mare, feluri unice, diversitate.
5. Alfresco – Faliment
6. Burebista pescaresc – o rusine. Mai bine va cumparati peste din Obor si vi-l gatiti fiert acasa.

Pai, dragilor cam astea sunt. In rest prin orice meniu gasesti si cate un peste caci vorba aceea ” trebuie Dom’le sa-l avem”. Prin urmare daca v-ati facut planuri sa mancati un peste bun pe malul Dambovitei, posibilitatile sunt extrem de limitate. Mie unul nu-mi ramane decat sa visez ca intr-o buna zi voi descoperi un restaurant in care sa ma inec in deliaranta placere a felurilor de peste cu care am crescut. Exemplific pentru a sti despre ce vorbesc : plachie de crap cu ardei proaspat si rosii zdrobite, saramura de oblet cu manunchi de patrunjel si usturoi spart, cega afumata cu rumegus de frasin, bors de peste dres cu ou, raci la ceaun cu sos de vin alb si telina, zacusca de morun, etc. Nu m-ar deranja nici unul cu pesti de import dar adevarati. Geografic stiu ca Bucurestiul e departe de apa dar la fel e si Parisul si Madridul si Munchen-ul. Cu toate acestea intr-o capitala civilizata functioneaza foarte bine un sistem de distributie rapida ce are la baza dorinta proprietarilor de locatii de a pune clientul inaintea oricarui alt lucru. De asta intr-o capitala adevarata pestele este proaspat, gustos si bine gatit. Daca cineva din Bucuresti va spune ca-si aduce pestele cu avionul din Italia sau vita cu vaporul din Artgentina este o mare aberatie prin prisma unui fapt simplu: daca ar aduce unul ar avea toti pentru ca s-ar cupla, dar intotdeauna vorbele vor fi mai ieftine decat actiunea propriu-zisa. Asadar… o lasam in coada de PESTE.

VN:F [1.7.2_963]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.7.2_963]
Rating: 0 (from 0 votes)
  1. leonte’s avatar

    Draga Cezar,
    Dupa nota personala in care ai incasat cele cateva cuvinte despre Mesogios, imi dau seama ca esti ori sef de sala ori patron… mi-e greu sa ma decid. Ceea ce scriu eu pe acest blog sunt experiente personale, nu sunt articole platite. Asadar, nu vad ce m-ar fi impins sa mint. Ceea ce am scris este strict punctul meu de vedere format in cele 4 vizite la Mesogios. Sincer vorbind, daca asi fi in locul tau, m-ar preocupa mai mult cauzele ce au generat un asemenea articol ( cu aceasta ocazie voi scrie unul mai amplu) decat sa ma justific. Daca pestele il importati voi (asa cum spui), atunci dragul meu mai bine il cuparati de la METRO caci nu e nici o diferenta… in plus cred ca il gasiti mai ieftin. Imi cer scuze daca am spus lucruri care in opinia ta sunt neadevarate, dar acesta este adevarul meu de consumator. Parerea mea este ca nu trebuie sa ma iei in seama, cititorii mei nu cred ca iti vor afecta planul de afaceri, asa ca mergi inainte, e Bucurestiul plin de clienti, voi trebuie sa vindeti nu sa educati. Kalinixta!

    UA:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UA:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Cezar’s avatar

    “scump cat nu face, serviciu indoielnic, note umflate la gramaj, atmosfera scortoasa in dezacord cu specificul elen”

    Afirmatie mai mult decat rautacioasa, tipic romaneasca. Sunteti complet pe dinafara asa ca nu ma voi obosi prea mult si am sa va dau doar un argument: tot ce se comanda se cantareste in fata clientului. Cum sa fie notele umflate? Unde credeti ca ne situam geografic? Lumea a 3a?

    Cat despre aberatia referitoare la importuri… aflati ca facem asta inca de la deschidere (nici nu existau importatori in februrie 2000).

    Am dorit sa fac aceste precizari nu pt a ma scuza in fata dvs, dar nu suport minciuna si ipocrizia.

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  3. Radu’s avatar

    Pe langa mentalitate cred ca exista si o problema de logistica (care se imbina cu blocajul din mintea bucuresteanului): orasul nu se afla intr-o zona cu specific pescaresc, asa cum sunt cele de la Dunare sau statiunile de pe litoral. Instantaneu apare ideea “cine stie de unde o fi adus, poate s-o fi stricat in timul transportului; ca sa nu se strice trebuia congelat, daca s-a congelat…ce gust mai are?” Nu mai bine o ceafa de porc luata de la Carrefour? Nici n-are oase…O stupizenie, dar asta e
    “piata” domnule! Nu e de peste!
    Totusi o cherhana la Giurgiu merita deschisa, sunt foarte multi pescari bucuresteni care si-au luat barci motorizate si pescuiesc pe Dunare. O vaduvita la gratar(stii tu mai bine – cu carnea galbena)…e nemaipomenita la Giurgiu. Intr-o ora esti acolo :)

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. cornel’s avatar

    Draga Leonte,

    Ma intristez la gandul ca ai dreptate in privinta mancatului care implica pestele! Prima hrana a omului, la o adica si pe deasupra si sugestia divina a Mantuitorului care l-a asezat cu smerenie alaturi de VIN la masa mirenilor!

    Povestea cu restaurantele in Romania este simpla! Este acelasi tipar de comportament, nu stiu de ce tipic acestei tari, tipar care spune ca nu trebuie sa iesi din cutie! “Pai daca asta merge, dom’le…!?” Cu pestele la restaurant este ca si cu televizorul! Cica asta se vinde! Un peste, doi pe ici pe colo ca nu se cere prea mult! CE sa se ceara daca nu e?
    E bine de stiut pentru cei care citesc acest blog, si sper s-o faca in special patroni de carciumi, taverne si restaurante, ca Fortuna ii ajuta pe cei curajosi! Nu pe cei care imita!

    Dovada avem deja traditionalul italian sau chinezesc! Care astazi a devenit “de’al casei”! Acum 20 de ani nici nu stiam ca exista aceste bucatarii decat din auzite sau filme!

    Culmea e ca romanii sunt mari bautori de vin si chiar mari mancatori de peste! Mai ales ca atatea rauri ne strabat teritoriul si Slava Domnului sunt pline de peste! Si stim foarte bine ca vinul si pestele sunt prieteni de dinainte de Biblie!
    E aproape enervant cosmopolitismul asta prafuit in materie de mancat la restaurant in Romania de zeci de ani incoace care a dat afara din meniuri tocmai ce e mai gustos si mai ofertant in materie de gatit, pestele!

    Si inca un considerent! Cand spui pui nu spui nimic mai mult! Cand spui porc sau vita sau chiar oaie( aici alta poveste) acelasi lucru! Dar daca va intreb cate tipuri de peste cunoasteti sunt convins ca imi enumerati cel putin 5-6 tipuri pe care le stiti numai din gatitul in casa! Si totusi de ce nu avem peste in restaurant?!

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)