Restaurantul Lotca – Davai Vodka!

Desi nu suna de prin partile dambovitene, Lotca a ancorat fix in buricul targului, pe celebra strada cu numele nu mai putin celebrului poet si anume Mihai Eminescu. Cu toate ca, de cum da soarele, nu prea mai poposesc decat prin carciumi cu terase sub cerul liber si instelat al republicii noastre, in cazul de fata denumirea carciumii m-a facut sa-mi incalc principiile si sa cobor in beciul in care aceasta a fost zamislita. M-am dus usor circumspect (stiti voi, aerul acela autoritar, spranceana dreapta putin ridicata si atentia marita la detalii). In cele din urma, ca orice lipovean ce se respecta, am scris acest articol mai mult din patetismul sufletului de baltaret si mai putin din rigoarea si obiectivitatea unui cautator de carciumi, caci verticalitatea coloanei mele culinare se inmoaie ca o lumanare de august in fata unui caras prajit in malai.

Lotca este genul acela de carciuma (casa Bana, Mamma Leone, Naser) in care nu conteaza foarte mult locatia sau stradania estetica a designerului anonim. Ceea ce conteaza este Maria Sa Mancarea si nobletea ideii de a face altceva decat fac ceilalti. De cum am coborat in chila lotcii, m-a inconjurat un miros de leustean de mi s-au taiat picioarele. Tulburat, m-am asezat la o masa mica si inima mi-a stat in piept cand din boxele spanzurate pe pereti au inceput sa rasune atingeri duioase de balalaica si cantece rusesti cu care am crescut pe malul drept al Dunarii Vechi. Brusc, am simtit nevoia sa beau o vodka si sa tavalesc cativa pesti. Meniul de la Lotca este o insiruire de bucate pe care nu le vei gasi in niciun manual de bucatarie sau emisiune culinara televizata in prime time, deoarece nu e un meniu de restaurant ci meniul oricarei case dobrogene de pe malul Dunarii. De fapt in asta consta marea gaselnita a acestui restaurant: puterea de a gati asa cum se gateste acasa, si nu cum se gateste la carciuma.

In Bucataria Lotcii se afla o mama’sa si un fecior, lipoveni cu acte in regula amandoi, adusi in mijlocul urbei de Mitici pentru a umple strazile cu mirosul de mujdei, leustean si bors. Si pentru ca veni vorba de bors, trebuie sa incercati neaparat borsul lipovenesc pentru ca este lipovenesc, pe cuvant de lipovean. Borsul acesta (povestesc pentru cei ce n-au avut inca sansa de a vizita orase-cetate precum Carcaliu, Mila 23, Jurilovca, etc) se serveste in doua reprize: intai pestele din bors, pe platouas, cu mujdei lipovenesc din plin, iar apoi zeama, minunata zeama ce nu are nimic de-a face cu niciun alt bors pe care l-ati gustat vreodata. Si am sa va povestesc putin si de mujdeiul lipovenesc, ce merge impreuna cu mamaliga si pestele precum echipa de 8+1 condusa de Elisabeta Lipa. Mujdeiul acesta nu este despre usturoi, este despre stiinta mai multor ingrediente puse impreuna… trebuie sa-l gustati.

Dupa ce borsul si-a atins obiectivul tinta si anume sufletul, soseste carasul prajit in malai. Carasul de Dunare este – si spun asta cu intreaga responsabilitate – cel mai dulce peste pe care il veti putea manca vreodata. Nedreptatit in Forbes-ul pestilor datorita oaselor, carasul ramane dupa mine adevaratul icon national de Dunare. N-as vrea sa va dau papilele peste cap povestind in amanunt senzatiile date de carasul prajit in malai… o sa spun doar ca la suprafata devine extrem de crocant, astfel incat poti spune ca rontai la el si ajungi pana in punctul in care fiecare osisor il vei trece de doua trei ori prin gura cu obsesia unui dependent.

Asadar revenind cu picioarele in Lotca, am sa va mai spun ca la antreuri au pestisori mici, scrumbie marinata, chiftelute de peste, icre adevarate si tot felul de bunatati ce te vor face sa torni spritz in tine ca Ferrari ce a alergat fara oprire 300 de km. Spritz-ul si bauturile in general sunt un capitol la care Lotca ar mai trebui sa umble: vinurile sunt putine, podgoriile – nu cele mai fericite (ma asteptam la mult Murfatlar si Sarica Niculitel), iar la vodka au Finlandia… o vodka destul de indepartata de apele tulburi ale balcanilor (sincer cred ca o Stolicinaia si un Russki Standard ar fi mers la fix). Dar avand in vedere ca locul e deschis de o saptamana, aceste lucruri se vor regla cu siguranta pe pacurs.

Pe cei ce mai pot si mai ajung vii pana la desert, ii las sa descopere uimiti bunatatile dulci ale locului. La nota nu va ganditi… am avut impresia ca e gresita (in sensul bun). O masa in doi, cu feluri multe si o sticla de vin nu a reusit sa atinga 80 de RON… po-ma-na! Concluzia finala: Le urez majoritatii bucurestenilor sa isi petreaca timpul prin carciumi cu specific romanesc sau prin pseudo pizzerii de fitze. Lotca o pastrez pentru mine si prietenii mei. NA ZDOROVIA!

VN:F [1.7.2_963]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.7.2_963]
Rating: 0 (from 0 votes)
  1. Manole’s avatar

    Nu este un restaurant de iesit cu prietenii. Ambianta este saracacioasa spre mizera. Chiar daca eram singura masa (10 invitati), servirea a fost lenta, chelnerul spunea 20 de minute si aducea ce-ai comandat dupa 40. Inteleg ca preparau pe loc, dar trebuia sa spuna deschis cat va dura. Iar sucurile, vinul si servetelele putea sa le aduca imediat, ca doar nu le fabrica. Apropo de vinuri sunt numai doua sau trei din toata lista, iar vinul casei (feteasca regala, oare?!?) este prost (e drept insa ca nu m-a durut deloc capul dupa ce l-am baut). Daca sunt invitati carora nu le place pestele, ori nu-i aduceti, ori le dati o masa buna inainte.Multe din produse lipseau, dar si asta pot sa inteleg.Intr-un loc pescaresc rustic se trece cu usurinta peste toate astea, DACA PESCARIA AR FI FOST EXCELENTA. NU ESTE CAZUL. Icrele sunt prea sarate, chiftelutele si gujoanele nu au nimic special(junk food), stiuca umpluta (specialitatea lor) nu a placut (si au fost doua persoane care au comandat-o).Gratarele de somn si salau au fost ok, dar aici nu prea ai ce sa gresesti. Puncte tari: in general, pestele e chiar proaspat, adus din balta si nu din metro. Mujdeiul e grozav, iar borsul pescaresc a fost excelent. Concluzie: Originalitatea pe care se bazeaza si care m-a atras nu exista. Pe scurt, daca iubesti pestele si vrei neaparat sa-l mananci, vii la lotca ei un bors si eventual un gratar de peste si ai sters-o. Dac faci altfel este pierdere de timp si bani. Pe o scara de la 0 la 10
    Ambianata 2 Servire 3 Ospitalitate 3 Mancare 5 Pret 3

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. ferdi’s avatar

    Am mancat o singura data in nr de 4 persoane la restaurantul LOTCA.
    Locatia este amenajata cu prost gust, dezinteres si economie.
    Singura chelnarita care deservea mesele avea un aer extrem de plictisit si chiar obraznic. Cand, de ex, cereai cu incredere unul din cele 4 tipuri de bere din meniu, fiind convins ca la 4 tipuri de bere este imposibil sa lipseasca ceva, iti explica senina ca nu exista decat 1 bere. De asemenea, am mai cerut smantana, sau un fel principal, si nu deranja atat lipsa lor, cat modul de adresare al chelnaritei. Fara sa ridice ochii din carnetel, dadea din cap, si exprima un “tzz-tzz” de vreo 3 secunde, ca si cum te compatimea pentru nefericita si complet deplasata alegere pe care ai facut-o. Ramaneai blocat, asteptand macar recomandarea unei alternative, insa dupa indelungatul “tzz-tzz”, ridica ochii la tine, te fixa cu mila, si astepta sa reformulezi, poate la a doua incercare erai mai inspirat…
    Au mai intrat si alte cupluri, ratacind in mica terasa de 5-6 mese, iar chelnarita a reusit sa-i goneasca rapid, printr-o abordare rastita si chiar dojenitoare: “alo – unde mergeti ? aici e terasa, acolo n-aveti voie”.
    Trecand la mancare, ne-au deranjat doar icrele extrem de sarate, pestele de la bors adus rece, borsul indoit, si faptul ca din meniu erau disponibil maxim 30% din produsele afisate. Preturile nu sunt mari la prima vedere, insa portiile sunt mici, iar daca ne raportam si la celelalte probleme nu pot recomanda restaurantul nimanui.

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. costel’s avatar

    eu cind va zic!asta cred ca-i plateste pe astia sa scrie frumos!cit le dai ma saracule sa scrie frumos?da cin imbolnavesti lumea cu peste stricat de ce nu scrie?

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Anonymous’s avatar

    prost. pestele uscat si sarat , icrele f sarate, servire neprietenoasa si atmosfera neospitaliera.

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Anonymous’s avatar

    dezamagire maxima! antreurile si borsul au fost mult sub asteptari. indigestia de dupa nu o mai punem la socoteala.

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. radu’s avatar

    Adresa exacta?????? mi s-a facut foame

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)