Dalboka sau mitul scoicilor bulgaresti

Dalboka este o carciuma in republica vecina si prietena – Bulgaria. Stai pe plaja in Vama Veche sau in 2 Mai, ti se face foame, te urci in masina, iti bagi buletinul in slip si in 40 de minute esti la Dalboka, pe malul marii, la o masa bulgareasca. Carciuma in speta a facut ceva furori printre romanii dornici de schimbare, am citit articole scrise off si on line. Cum curiozitatea cautatorului de mancare a fost afectata, m-am urcat in masina, am bagat buletinul la soseta si am accelerat in cautarea celebrei ferme de scoici.

Locul este intr-adevar de o frumusete salbatica uimitoare, cobori pe un drum ingust din varful unui deal si ajungi pe malul Marii Negre (acum in varianta Cerno More), unde o carciuma cu mese cazute si rasaduri de rosii sta plina-ochi de romani si bulgari. Informatiile pe care le aveam cand am plecat spre Dalboka erau urmatoarele: mancare excelenta, ieftin ca braga, chelnerii vorbesc romaneste si accepta bani romanesti (adica lei).

Ne-am asezat la o masa si am admirat uimiti frumusetea marii, barcile cu scoici ce veneau din larg si cele cateva yahturi venite pentru pranz. Pe terasa – aglomeratie mai ceva ca la piata, “semn bun” mi-am spus, “unde e multa lume mancarea este buna”. Meniul tiparit precar arata din punct de vedere continut foarte bine: scoici in diferite retete si peste. Am comandat cele mai celebre scoici din meniu, servite in vase de lut. Capitolul vin era cam praf, singurul pe care am putut sa-l alegem a fost un Traminer de o calitate Jidveiasca.

Primul mit cazut la datorie a fost acela al chelnerilor ce vorbesc romana. Noi nu i-am gasit, poate am avut ghinion, dar nici engleza nu prea studiasera. Asadar ne-am inteles intr-o bulgareasca ramasa de la Studio X, amestecata cu ceva rusa de la scoala, romana explicita prin semne si engleza pentru lucrurile de baza cum ar fi: money. Oricum nu asta conta. Au venit scoicile in vasul de pamant. Aratau foarte bine, iar atunci cand le-am gustat mi s-au parut excelente. Din pacate pe la mijlocul castronului m-am cam oprit, nu pentru ca nu am mai putut, ci pentru ca sosul continea extrem de mult ulei ce iti crea la un moment dat o usoara stare de greata. Bune in principiu, proaspete, cu aroma de patrunjel si telina proaspat tocate, doar ca uleiul de floarea soarelui din belsugul balcanic, scoicile s-au transformat dintr-o specialitate dietetica intr-o alternativa la friptura de porc. Pentru cei ce nu baga in seama grasimile si caloriile, acest amanunt este probabil nesemnificativ. La felul doi am luat peste la gratar. Putin cam ars, fara nici o garnitura si din nou – stropit zdravan cu ulei de floarea soarelui. La desert, inghetata modesta.

Nota de plata in 6 persoane a fost undeva la 150 de EU (in leva) si nu prea au vrut sa accepte lei (ce e drept, mai era o terasa alaturi ce accepta). In concluzie mancarea nu a fost cea mai mare senzatie, pretul nu a fost chiar braga, chelnerii nu vorbeau romaneste iar leisorii nostri nationali i-au acceptat cu greu. Nu pot sa spun ca nu mi-a placut, dar am impresia ca m-am dus la pomul laudat. Probabil daca as fi descoperit-o fara nici o referinta m-ar fi miscat mai tare, probabil ca daca m-as mai duce o data as incerca mai multe si mai variate, probabil ca nu m-as mai duce in weekend, probabil e un loc in care merita sa te duci doar si pentru variatie… probabil.

VN:F [1.7.2_963]
Rating: 9.0/10 (5 votes cast)
VN:F [1.7.2_963]
Rating: +2 (from 2 votes)
  1. Adriana Ionita’s avatar

    Imi pare rau pentru voi, sincer, noi am fost in ultima saptamana la Dalboka,ne-au recomandat niste prieteni, si am papat dumnezeieste. Nu stiu ce ati comandat… dar penrtu noi a fost 33leva, adica 66ron pentru 2 persoane si a fost delicios… inca mi-am trimis toti prietenii acolo si planuim sa mai mergem cand avem ocazia.

    Locul arata grozav,tarmul e viu, am vazut pesti, raci si chiar un sarpe de mare, briza marii, valurile care vin atat de aproape de tine, serviciu bun, mancare parfumata si gatita atat de simplu si bine… o experienta grozava.

    Eu sunt mare fan Bulgaria si am vizitat destul din ea. Nu mi-a placut Sofia prea tare… dar in rest, recomand Plovdiv, Nesebar, Balchik, Dalboka, Tuzlata, Smolian, Trigrad, Veliko-Tarnovo, Ruse si in inprejurimi, muntii Rodopi… se mananca mai bine ca la noi, nu e gras, e parfumat si sanatos… un deliciu pentru stomacul oricarui gurmand.

    Decide-ti singuri si nu va mai luati dupa povesti din auzite…

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. isabella’s avatar

    …hohoho..150 de euro??? nu stiu cate persoane au sevit aceasta masa savuroasa dar….doua persoane la un restaurant in Cap d'Ántibes (French Riviera -20 km de la Cannes) – restaurant la care astepti cel putin o ora dupa lansarea comenzii, pentru ca exista un Chef care se ocupa personal de fiecare comanda- cu meniu care continea -lup de mare cu trufe + porumbel marinat cu ciupercute de padure – plus o sticla de vin (din gama de mijloc) a costat 130 euro…
    Acesta este unul din motivele pentru care nu vizitam Bulgaria…inca…

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  3. alina’s avatar

    si eu am patit la fel, nu pot sa zic ca nu mi-a placut, dar nu mi-as face un obicei din a merge acolo :)

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. vasile scoicalata’s avatar

    asa se intampla cand ai asteptari. daca nu ai asteptari, nu poti fi dezamagit – truism. in materie de papa, am patit foarte des chestia asta, la noi in tara, mai putin prin vest si culmea, de vreo 2-3 ori in bulgaria. asa ca sunt ca toma, nu gust, nu cred.

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)