Venchi- il cioccolato dal 1878

Daca e sa va luati dupa mine ( Eveanghelia dupa Leonte s-ar chema) cred ca urmatorul lucru pe care l-a facut Dumnezeu dupa crearea Evei a fost ciocolata. Il si vad uitandu-se peste toata lucrarea Sa, peste mari, oceane, jivine, peste cerul cu stele si peste masinaria umana perfecta, il vad admirandu-si creatiile si spunandu-si in barba : “am muncit ceva… acum e timpul pentru placere divina, sa inventez dar cio-co-la-ta”. Si uite asa gustul desavarsit a fost nascut. Intre timp au aparut corporatiile, multinationalele, suplimentele, potentiatorii de gust, aromele in sticluta, iar acest produs nobil a devenit ceea ce majoritatea muritorilor numesc: Poiana, Laura, Primola, Milka, etc. O poveste fabuloasa plina de aventuri in care temerarii cautau boabele de cacao in Costa Rica, Coasta de Fildes sau Noua Guinee, s-a transformat intr-o istorioara simpatica in care vacile au culoarea mov si crema de cirese explodeaza in gura. DAR…. exista un dar… pentru cei ce stiu sa caute, pentru cei ce vor sa caute, sau mai ales pentru cei nascuti sa caute adevarata minune a imperialului produs, Dumnezeu a lasat o portita. Nu este poarta Raiului, dar seamana teribil, de fapt diferentele sunt minore: una e in cer, alta e pe Calea Victorirei, pentru una trebuie sa fi mort pentru alta extrem de viu, la poarta Raiului sta Sfantul Petru, la poarta lui Venchi sta George- proprietar de ciocolaterie, ganditor si conversant de ocazie. Asadar, dupa cum cei mai ageri la minte dintre voi au anticipat deja, minunatul stabiliment de ciocolata, gelato si bauturi alese cu grija se cheama : VENCHI. Aparitia acestui cabinet de reanimare a simturilor in peisajul urban bucurestean este balonul de oxigen de care are nevoie un scafandru ce se ineaca. Este un loc pe care ajungi sa-l vizitezi obsedat, cu sentimentul de vinovatie al amantului ce inseala, un loc impotriva caruia intr-o buna zi s-ar putea emite legi.
De fapt Venchi este unul dintre putinele locuri in care mai exista conceptul numit “craft”, in care oamenii care vand stiu totul despre produsele lor ( cata cacao contine, care e procesul de fabricatie, cine a inventat reteta, etc.), in care inghetata ( gelato in fapt) se face acolo, pe loc.
Va recomand sa va luati cam o jumatate de ora pentru o vizita acolo. Aveti nevoie de timp pentru a gusta, pentru a asculta, pentru a sorbi eventual un pahar de vin in ton cu ciocolata. Atmosfera este mereu prietenoasa, poti gusta orice si tot timpul mai exista cate un soi de inghetata proaspat scos din laborator. Apropos de inghetata… Am mancat pe toate meridianele prin care m-a purtat pasul tot felul de tipuri de inghetata, dar pot spune ca inghetata de la Venchi este printre premiante. V-o recomand pe cea de fistic pentru ca va va surprinde indubitabil, ultimul lucru la care te astepti de la o banala inghetata de fistic. Tot la capitolul recomandari pentru fani adevarati: ciocolata neagra… aici se vede diferenta intre ciocolata adevarata si cea facuta din prafuri. Asadar cum 2009 se anunta un an trist, putina ciocolata de calitate poate fi remediul perfect, va invit la intrarea pe Calea Victoriei pentru a vedea de ce au meritat cei 130 de ani de asteptare din 1878 de cand Silvano Venchi nascocea aceasta minune si pana in 2008 cand ea a poposit pe plaiurile mioritice.

VN:F [1.7.2_963]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.7.2_963]
Rating: 0 (from 2 votes)
  1. Anonymous’s avatar

    DRAGA ACIDUZZA ,

    SARACA DE TINE NU I DE MIRARE CA APARI PE TOATE SITURILE CU COMENTARII, SINGURATATEA E GREA

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Anonymous’s avatar

    Nu vreau sa scad cu nimic meritele acestui loc, ale produselor si personajelor de acolo (pt. ca George chiar este un personaj), dar sa nu-si inchipuie cineva ca fabricarea inghetatei la fata locului consta intr-un proces de ‘manufacturare’ de la 0 ci, pur si simplu, se hidrateaza un melanj sub forma de praf, facut din tot felul de componente mai mult sau mai putin naturale (asa cum reiese de pe eticheta).
    Aciduzza

    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    UN:F [1.7.2_963]
    Rating: 0 (from 0 votes)